Historia

11.3.2014

On aloitettava alusta.

Tampereella nöösipojat ja pikkukillit ovat ajan sivu hontsänneet kaduilla ja puistoissa, jos ei lähistöllä ollut varsinkaan talvisin kaukaloa.

Ilmankos Tampereelta on niin paljon kovia kiekkoilijoita tullut! Mutta myös jalkapalloilijoita… Höntsy yleisenä terminä liittyy siis myös sekä jääkiekkoon että jalkapalloon. Mutta me liikumme nyt jäällä.

Reiskahöntsyjen historia palautuu niin kummallista kun se onkin, Pohjois-Savoon vuoteen 2008. Olimme lomareissulla kesällä ja täydentämässä muona- ja juomavarastojamme Sonkajärven kirkolla ja kas, otimma tuopit terassilla. Viereisessä pöydässä istui mies, joka liittyi seuraamme ja hän ryhtyi puhelemaan Reiskajalkapallon MM-kisoista, joita oli jo käyty jokunen vuosi. Mies oli kyseisen turnauksen yksi isistä, Lasse Tervonen RIP.

Samana iltana mökillä päätimme perustaa oman joukkueen. Ja kun hieman myöhemmin reiskatehtailija Arto Huhtinen innostui asiasta, FC Pispalan Tohvelisankarit oli synnytetty. Pelasimme harjoitusotteluja muun muassa Negative-yhtyettä ja TPV:n Auringonnousua vastaan (kuvia löytyy sankarien fb-sivuilta!), kunnes kävimme Reiskajalkapallon MM-kisoissa Vesannolla, lähinnä häviämässä. Mutta sitten syttyi ajatus, että voihan näillä mainioilla jalkineilla pelata jäälläkin.

Reiskahöntsyn MM-kisat aloitettiin häikäilemättömästi vuonna 2012. Asialla oli siis tamperelainen FC Pispalan Tohvelisankarit, joka harjoittaa laajaa kiekko- ja jalkapallotoimintaa hyväntekeväisyysmielessä. Joukkueen manageri ja kapteeni Arto Huhtinen – oikean laidan ykkösnyrkki ja Reino & Aino Kotikenkä Oy:n toimitusjohtaja – keksi tämän talvisen turnauksen.

Hyväntekeväisyyskohteeksi valitsimme Tampereen ensi- ja turvakodin. Turnauksia on pidetty Tampereen Koulukadun kentillä. Koulukadun tekojäärata (2 kpl) on Suomen ensimmäinen laatuaan, peräisin 1950-luvulta. Toimii edelleenkin mallikkaasti. Päätimme kokeilla 2010-11 miten homma menisi ja siitähän se lähti.

Reiskahöntsy on ”lonkalta veretty pelitapahtuma”, jossa pelataan jäällä Reinot tai Ainot jalassa jääkiekkomailalla ja pehmeällä pallolla. Tämä on perusidea. Ja paitsiota ei tunneta!

Muutoinkin kyse on herrasmies- ja ladypelistä. Tosin jotkut vetävät kyllä ihan hampaat irvessä! Mutta tuomarit ratkokoot. Reiskahöntsyissä yhdistyy monta asiaa. Vanha tamperelainen höntsäämisperinne, siis ”pelaaminen tosta vaan”, yhteisöllisyys sekä hyvän olon tuottaminen hyväntekeväisyyskohteille. Ja samaan yhteisöllisyyteen liittyy myös yli 80 vuotta sitten Tampereella aloitettujen Reinojen valmistus.

Minusta reiskatoiminta on kivaa, koska siihen liittyy juuri tämä yhdessä puuhaaminen ja hauskanpito. Lukekaa tästä alta koko ilmiöstä.

Eipä mulla muuta.

Jari Niemelä

FC Pispalan Tohvelisankarit
vaihtopenkki ja tarvittaessa vasen pakki